2D vs. 3D CAD Fordeler og ulemper

Arkitekter designer sjelden på et tegningsbord. Nå er datamaskinstøttet design (CAD) det foretrukne designverktøyet for mange. For tjue år siden var CAD todimensjonalt, men tredimensjonalt CAD har blitt et levedyktig alternativ. Noen få beslutninger må tas for å velge det beste alternativet.

Programvarebruk

Som navnet antyder, kan 2D CAD bare tegne todimensjonale objekter, og denne typen CAD er best for å tegne tradisjonelle ortografiske projeksjoner, som planer, seksjoner og høyder. Tredimensjonale tegninger kan produseres med 2D CAD ved bruk av tradisjonelle perspektivteknikker.

3D CAD lar designeren modellere objekter og produsere mange visninger av designet ved ganske enkelt å rotere modellen. Ortografiske projeksjoner kan produseres med spesielle kameraer og bildeplaner.

Maskinvarekrav

Alle datamaskiner kan bruke 2D CAD-programvare, men datamaskinens spesifikasjoner må kontrolleres for å verifisere et bestemt 3D CAD-program. Mange 3D CAD-programmer krever en datamaskin med høy ytelse.

Funksjonalitet

3D CAD tilbyr vanligvis flere funksjoner for designeren. Disse funksjonene inkluderer 3D-matriser og spesielle referansevisninger, men du kan oppdage at du ikke trenger all funksjonaliteten til det tredimensjonale programmet, og 2D kan passe dine behov. For de fleste er grunnleggende funksjoner, som lag, linjetyper og linjevekter, alt som kreves, og mange bruker aldri de tredimensjonale verktøyene og funksjonene.

Gjengivelse

Selv om tredimensjonale perspektiver kan konstrueres på 2D CAD-programvare, er det ikke gjengivelsesfunksjoner tilgjengelig for denne typen programmer. Perspektivet må eksporteres til et eget malingsprogram for å fullføre en gjengivelse. I stedet er de fleste 3D CAD-programmer i stand til å gjengi naturtro bilder av den konstruerte modellen i applikasjonen.

Pris

Fordi teknologien er mer avansert, er 3D CAD nesten alltid mye dyrere enn 2D CAD-løsninger. Prisene for begge typer CAD har imidlertid falt, så det er mulig å kjøpe begge programmene for mange.