Vanlige maskinvare- og programvareressurser administrert av operativsystemer

Et operativsystem er den viktigste programvaren som kjører på en datamaskin. Uten det kan en datamaskin ikke bruke maskinvaren eller kjøre applikasjoner og spill. Et operativsystem administrerer applikasjonene og "ressursene" (for eksempel diskstasjoner, minne og prosessorer / kjerner). Alle enheter inne i datamaskinen eller koblet til datasystemet administreres av operativsystemet. Operativsystemet administrerer kjørende applikasjoner eller programmer, som kalles prosesser.

Prosessor (er)

Vanlige maskinvare- og programvareressurser administrert av operativsystemer

Operativsystemet (OS) administrerer minst en prosessor. Prosessoren (eller CPU) er den elektroniske brikken som utfører det faktiske arbeidet med å utføre en prosess, for eksempel å kjøre en nettleser eller spille musikk i en MP3-spiller. Operativsystemet avgjør når og hvor mye tid hver prosess får "i prosessoren." Operativsystemet bytter mellom kjørende prosesser raskt nok til å gi en illusjon om at prosessene kjøres samtidig. Når det gjelder multiprosessor- eller flerkjernesystemer, styrer operativsystemet også hvilken prosessor eller kjerne som utfører en prosess.

Minne (RAM)

Vanlige maskinvare- og programvareressurser administrert av operativsystemer

Hvert moderne datasystem har minne, og alle prosesser finnes i minnet til datasystemet er slått av. Operativsystemet styrer hvor mye minne hver prosess får bruke for seg selv og dataene. Hver gang en tekstbehandler åpner et annet dokument eller en nettleser viser en annen side, ber programmet om minne fra operativsystemet. Hvis det fremdeles er minne tilgjengelig, innvilger operativsystemet forespørselen og forteller det forespørselsprogrammet hvilken del av minnet det kan bruke. Hvis det ikke er noe minne igjen, avviser det forespørselen, og programmet må fortelle brukeren at det ikke er nok minne til at det kan åpne dokumentet eller websiden.

Harddisklagring

Et operativsystem er den viktigste programvaren som kjører på en datamaskin. Uten det kan en datamaskin ikke bruke maskinvaren eller kjøre applikasjoner og spill. Et operativsystem administrerer applikasjonene og ressursene (for eksempel diskstasjoner, minne og prosessorer / kjerner). Alle enheter inne i datamaskinen eller plugget inn ...

De fleste moderne datasystemer har en harddisk. Når et program ikke kjører, lagres selve programmet og dets data på datamaskinens harddisk. Operativsystemet kontrollerer hvor på harddisken et program og dets data er lagret, forutsatt at det er nok plass. Programmer som krever mer lagringsplass enn diskstasjonen, vil motta en melding fra operativsystemet. De fleste programmer informerer brukeren om at det ikke er nok plass til å installere programmet.

Flyttbare medier

system, systemer, tcomputer, prosesser, perating, stasjon, datamaskin, kjører, prosess, hard, drift, disk, administrerer, kjører, nettleser

Operativsystemet styrer lesing fra og skriving til forskjellige former for flyttbare medier. Det vanligste eksemplet i dag er en optisk stasjon, for eksempel en CD-ROM eller DVD-ROM. Hvis systemet har en diskettstasjon eller brukeren bruker en USB-minnepinne, administrerer operativsystemet all tilgang til disse enhetene.

Programvare

Vanlige ressurser for maskinvare og programvare administrert av operativsystemer

Operativsystemet kontrollerer alle prosesser - alle kjørende programmer - på datasystemet. Dette inkluderer tekstbehandlingsprogramvare, nettlesere, spill, enhetsdrivere og alle andre typer kjørende programmer. Operativsystemet styrer alle disse. Når programmene påkalles, tildeler operativsystemet deres prioritering og angir hvor mye minne de kan ha.

Inndataenheter

Vanlige maskinvare- og programvareressurser administrert av operativsystemer

Operativsystemet reagerer på inndataenheter som mus, tastaturer, joysticks og berøringsskjerm ved å varsle forgrunnsprosessen (prosessen datamaskinoperatøren bruker). Forgrunnsprosessen svarer deretter på innspillene etter behov. På noen enheter reagerer operativsystemet også; for eksempel når musen flyttes, oppdaterer operativsystemet musepekerens posisjon på skjermen.