Hva er de forskjellige typene fiberoptiske kabler?

Fiberoptisk kabel og fiberoptisk dataoverføringsteknologi revolusjonerte dataoverføring på slutten av 1900-tallet. Ved å kode data som lyspulser, i stedet for pulser av elektrisitet, oversteg datatettheten på fiberoptiske kabler langt deres kobbermotstykker. Dataene sendes bokstavelig talt med lyshastighet over fiberoptiske kabler.

Produksjonsprosess

Uansett hvilken type fiber, er den totale prosessen for å lage optiske fibre lik. To lag glass, eller plast i tilfelle plastfiber, smeltes sammen. De to glassbitene trekkes ut i en lang fiber med en kjerne og en ytre kappe. Forskjeller i brytningsindeksene til kjernen og kappen er det som gjør at lyset kan bevege seg gjennom kjernen mens det er inneholdt i den kjernen av kappen. De tynne optiske fibrene trekkes ned, avkjøles og spoles for sammenbinding og produksjon av flertrådet fiberoptiske kabler.

Enkeltmodusfiber

Enkeltmodusfibre har en smalere kjerne og tillater at en datastrøm, eller modus, overføres over veldig lange avstander. Enkeltmodusfiber bærer langt mer båndbredde, men i en smalere spektralbredde enn multimodusfiber.

Multimodusfiber

Multi-mode fiberstrenger bruker en mye tykkere kjerne enn enkeltmodus. Multimodusfiber kan føre data kodet ved hjelp av flere lyskilder, slik at flere datastrømmer kan bevege seg over en enkelt optisk fiber. Ulempen med multimodus er overføringsavstand og tilgjengelig databåndbredde. Multimodusoverføring er god over kortere avstander og kan ikke støtte den høye båndbredden til enkeltmodusfibre.

Plastfiber

Optisk fiber av plast (POF) brukes vanligvis ikke til dataoverføring. Optiske fiberkabler av plast har ikke den optiske renheten som kreves for pålitelig dataoverføring. POF brukes vanligvis til dekorativ og estetisk overføring av lys. Eksempler på dette er leker der lys overføres gjennom fibrene og skaper vakre, fargerike klumper av optiske fibre. En ekstra fordel med POF fremfor glassfiber i underholdnings- eller estetiske situasjoner er holdbarhet og pris. POF er mye billigere å produsere enn glassfiber og er ikke like skjørt.

Fremtiden for fiberoptisk kabel

Nåværende forskning i fremtidig fiberoptisk kabelteknologi vil tillate innstillbare kabler som ligner på en radio. Datastrømmer på en enkeltmodusfiber vil være i stand til å være inneholdt i et bestemt lysspektrum og vil kunne avstemmes i likhet med en dagens radio.