HDMI vs. VGA

Hvis du kobler til en LCD-skjerm eller flatskjerm-TV, er VGA (Video Graphics Adapter) og HDMI (High-Definition Multimedia Interface) to populære alternativer. I teorien er HDMI overlegen, men i praksis er dette noen ganger ikke tilfelle.

Grunnleggende om HDMI

HDMI er et digitalt format, så det er ingen konverteringsprosess mellom en medieenhet og en flatskjermvisningsenhet. I tillegg til å levere HD-video, inneholder den ledninger som overfører ukomprimert multikanals surroundlyd.

Grunnleggende om VGA

VGA er et analogt format, slik at konverteringsprosessen kan gi en liten reduksjon i bildeskarphet og fargenøyaktighet. Denne kabeltypen overfører imidlertid ikke lyd. Hvis du vil ha lyd, trenger du separate kabler.

VGA Quirks

Mange flatskjerm-TV-er godtar ikke et VGA-signal som er høyere enn 1366 x 768 piksler. Dette er tilstrekkelig for 720p HD, som er 1280 x 720 piksler, men ikke 1080p HD, som er 1920 x 1080 piksler.

Skjermer og VGA

LCD-dataskjermer godtar imidlertid VGA-signaler i 1080p-oppløsninger. ("P" refererer til "progressiv", som betyr at bildet oppdateres samtidig for mer flytende bevegelse på skjermen.)

Kabel lengde

HDMI støter på en "digital klippe" forbi ca 30 fot, på hvilket tidspunkt signalet kan forringes dramatisk. VGA kan gå to til tre ganger så langt før du får problemer med bildedegradering. Du kan imidlertid få tak i "extender" -enheter for begge formatene.