Hvordan erstatter jeg utløpt antivirusprogramvare?

De fleste antivirusprogrammer, inkludert gratisprogrammer, krever lisensabonnement for å holde deg oppdatert. Mange av disse programmene fortsetter å fungere etter at lisensen din utløper, men uten lisens vil de ikke beskytte deg mot nyopprettede virus, som dukker opp i en alarmerende hastighet. For å være trygg har du to alternativer: fornye abonnementet eller gå til et nytt program.

Se opp for falske antivirusmeldinger

Før du gjør noe annet, må du sørge for at antivirusprogrammet som varsler deg om utløpet, faktisk er et ekte antivirusprogram. En vanlig svindel bruker skadelig programvare (malware) som maskerer seg som et antivirusprogram. Det falske programmet varsler deg om antatte trusler på datamaskinen din, men krever at du betaler eller installerer et nytt program for å løse problemet. Disse advarslene er komplette fabrikasjoner og løses best av en skadelig skanner som Microsoft Safety Scanner, Malwarebytes eller SUPERAntiSpyware. Disse skannerne er ikke alternativer til antivirusprogramvare, men fungerer godt sammen med den.

Hvis du ikke er sikker på om du ser på et ekte antivirusprogram, kan du søke etter navnet online - hvis programmet er falskt, finner du informasjon om svindelen, i stedet for en profesjonell butikk for programvaren.

Forny en lisens

Hvis du liker antivirusprogrammet du har, trenger du ikke å erstatte det når abonnementet ditt utløper. De fleste antivirusprogrammer inkluderer en lenke for å fornye direkte på varselet som advarer deg om utløpet. Hvis du allerede har lukket meldingen, sjekker du i programmet - dobbeltklikk på ikonet på oppgavelinjen i Windows. Gratis programmer, for eksempel Avast Free Antivirus, krever at du bare oppgir navn og e-post for å registrere deg for et år med oppdateringer, mens betalt programvare krever et betalt abonnement.

Avinstaller ditt gamle antivirusprogram

Hvis du ønsker å erstatte antivirusprogrammet ditt, må du først fjerne det gamle programmet, ettersom to antivirusprogrammer kan forårsake funksjonsfeil. Den vanlige metoden for å avinstallere et program gjennom Kontrollpanel for programmer og funksjoner fungerer vanligvis, men antivirusprogramvare etterlater av og til komponenter som forstyrrer det nye programmet. Mange antivirusprodusenter tilbyr verktøy for fjerning for å avinstallere programmene sine fullt ut. Hvis du får problemer med den vanlige metoden, kan du bruke verktøyet for fjerning for det gamle programmet ditt, for eksempel Avast, AVG, Norton eller McAfee. For andre, søk på produsentens nettsted eller sjekk listen i ressursene.

Velg et nytt antivirusprogram

Noen få antivirusprogrammer selges i butikkene, men for flere alternativer, se online. Gratis alternativer, inkludert Avast, Avira og AVG, gir tilstrekkelig beskyttelse for folk flest. Hvis du foretrekker tilleggsfunksjonene til et betalt produkt - mange tilbyr beskyttelse mot skadelig programvare og spam - inkluderer pålitelige valg de betalte versjonene av disse tre programmene, samt Norton og Kaspersky. For flere alternativer, sjekk rangeringen av AV-TEST, en uavhengig testorganisasjon.

Windows Defender

Hvis du har Windows 8 eller nyere, har du et ekstra alternativ for gratis virusbeskyttelse: Windows Defender. Defender kommer med Windows, men kjører ikke hvis du har et annet antivirusprogram installert. For å nå innstillingene og slå den på, søk etter Windows Defender på startskjermen etter at du har fjernet det gamle programmet. Dessverre har Defender et dårlig rykte. Per februar 2015 ga AV-TEST Defender en beskyttelsesscore på 0 av 6 på grunn av sub-par beskyttelse mot virus. Å slå på Defender er bedre enn å gå uten beskyttelse, men du har det bedre med et annet valg.

Windows 7 og Vista-programmet kalt Windows Defender er ikke et fullstendig antivirusprogram. Microsofts antivirusprogramvare for disse systemene kalles Windows Security Essentials.